حقوقی که برای زنان نیست
در حالی که قوانین حقوق زنان را به رسمیت شناخته و آزادیهای بسیاری برای آنها در نظر گرفته شده است اما جایگاه و حقوق زنان در جامعه ما به درستی به رسمیت شناخته نشده و گلایههای زیادی مبنی بر نادیدهگرفتن حقوقآنان به گوش میرسد.
امید بانوان؛ روزنامه قانون در گزارشی به توضیح برخی حقوق بدیهی پرداخت که هنوز به زنان جامعه ایران تعلق نگرفته است. مطالعه این گزارش را به شما پیشنهاد می کنیم.
طبق اصل بیستم قانون اساسی، زن و مرد به طور یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.
اصل بیست و یکم نیز معطوف به حقوق زن است و بر اساس این اصل، برابری زن و مرد در قانون اساسی کشور به کرات مطرح شده است، هرچند انتظار میرفت باز چهار دهه این موضوع محقق شود زیرا تحقق مطالبات زنان باعث احقاق بخشی از عدالت اجتماعی در جامعه می شود اما در عمل آنچه مشاهده میشود چیزی جز تبعیض و نادیده گرفتن حقوق زنان نیست.
زنان سالهاست گلایههای زیادی مبنی برنادیده گرفتن حقوقشان دارند زیرا در بسیاری از موارد به بهانههای مختلف، حقوقی که قانونگذار برای آنها درنظر گرفته، نقض شدهاست. از جمله این موارد میتوان به اجحاف و نابرابری حقوق زنان اشاره کرد که همگی محصول نگاه مردانه در کشور بوده و باعث آزار این قشر از جامعه شدهاست، به طوری که تحمل این برخوردهای نابرابر گاهی بسیار سخت و طاقتفرساست. ردپای عدم برابری زنان و مردان در جامعه هم در سیاستگذاریها و هم در قانونگذاری کاملا مشهود است که از جمله آنها میتوان به برابر نبودن حقوق و دستمزد زنان نسبت به مردان، خروج از کشور با اذن همسر، عدم اجازه ورود زنان به ورزشگاهها و ...اشاره کرد.
در این زمینه باید گفت مبحث حقوق زنان معمولا شامل این موارد است؛ تمامیت بدنی و خودمختاری، حق رای، حق کار، حق دستمزد برابر به خاطر کار برابر،حق مالکیت، حق تحصیل، حق مشارکت در قراردادهای قانونی و در نهایت حقوق سرپرستی، ازدواج و مذهبی.
حقوق و دستمزد زنان کمتر از مردان
برابر نبودن حقوق زنان حتی در مشاغلی برابر، آسیبهای زیادی را متوجه زنان کرده است. این در حالی است که یکی از مهمترین معیارها برای سنجش درجه توسعه یافتگی یک کشور، میزان اهمیت و اعتباری است که زنان در آن کشور دارا هستند. زنان که حالا به دلایل گوناگون از جمله اشتیاق برای حضور پررنگ در جامعه یا گاهی مشکلات عدیده اقتصادی روانه بازار شدهاند، مجبورند علاوه بر مسئولیت سنگین مادری، دغدغههای فراوان زندگی و فرزندان خود، در مشاغل گوناگون نیز به فعالیت بپردازند که به بنا به دلایلی از جمله منفعت کارفرمایان و صاحبان سرمایه مجبورهستند به این تبعیض تن دهند.
پرداخت دستمزدها و مزایای کمتر به زنان شاغل، آن هم در شرایطی که شاهد افزایش حضور زنان تحصیلکرده در جامعه هستیم و این مسئله با کمبود اشتغال نیز همراه شده است، همگی منفعت بیشتری را نصیب سازمانها و شرکتهای دولتی و خصوصی میکند؛ موضوعی که درعینحال باعث سرخوردگی و ناکامی زنان شاغل میشود.
ممنوعیت غیرقانونی حضور زنان در ورزشگاهها
ممنوعیت غیرقانونی حضور زنان در ورزشگاهها، نیز یکی از مطالبات زنان است. گلایه زنان این است که فقط به دلیل زن بودن از تماشای فوتبال در ورزشگاه آزادی محروم هستند؛ درحالی که معلوم نیست زن بودن جرم است یا تماشای فوتبال زنان در ورزشگاه آزادی . در توجیه عدم اجازه زنان به ورزشگاه آزادی نیز گفته میشود محیط ورزشگاه مردانه است و مردان ممکن است حرفهای زشت و فحش بدهند.
خروج از کشور با اذن همسر
اما این تنها تبعیض در مورد زنان نبوده و یکی از موضوعاتی که بحثهای زیادی نیز پیرامون آن مطرح میشود، اجازه همسر برای خروج زنان از کشور است، به طوری که در حال حاضر زنی با تحصیلات عالیه اگر بخواهد از کشور خارج شود حتما باید اجازه همسرش را کسب کند، در غیر اینصورت اجازه خروج از کشو را نخواهد یافت. البته در مواردی ممانعت از خروج زنان نخبه از جمله قهرمانان ملی از کشور موجی از نارضایتی را در میان زنان به وجود آورده و آنها خواستار قائل شدن استثنائاتی در این زمینه هستند که در این زمینه نمایندگان فراکسیون زنان مجلس طرحی را تدوین و تقدیم مجلس کردند که بر اساس آن خروج زنان نخبه از کشور تسهیل میشود و باید گفت تصویب این طرح میتواند گامی رو به جلو برای شکوفایی استعداد زنان نخبه تلقی شود.
سربازی دختران
اما در لابهلای اخبار منتشر شده در چند وقت اخیر، یک خبر بازتاب گستردهای در جامعه داشت و با تحلیلهای بسیاری از سوی افراد مواجه شد.
طرح خدمت سربازی دختران موضوعی با واکنش جامعه به ویژه زنان همراه و لطیفههای بسیاری نیز در مورد آن در فضای مجازی ساخته و دست به دست شد. در مورد این موضوع باید اذعان داشت طرح موضوع خدمت سربازی برای دختران، اگر میتوانست برابری میان زنان و مردان را به دنبال داشته باشد، موضوعی قابل طرح و قابل تامل بود. اما طرح این موضوع زمانی که زنان از نابرابریهای بسیاری رنج میبرند و به نوعی در جامعه مردانه زندگی میکنند که مردان تصمیم میگیرند و خود نیز عمل می کنند و زنان سهم ناچیزی از جامعه و پستهای مدیریتی دارند به هیچ وجه قابل توجیه نیست.
قرار نیست دختران برای عملیات نظامی آماده شوند
اما پس از انتشار این خبر و ارائه نظرات گوناگون از سوی جامعه، طیبه سیاووشی، نمایندهای که این طرح را مطرح کرده بود با تاکید بر اینکه هنوز ابعاد این طرح مشخص نشده، ولی میتوان گفت که قرار نیست دختران در خدمت سربازی اسلحه به دست بگیرند، گفت: این طرح هنوز در صحن مجلس شورای اسلامی مطرح نشده و مشخص است که اطلاع دقیقی از آن نداشته باشیم. وی در مورد اینکه نحوه خدمت سربازی دختران چگونه خواهد بود، ادامه داد: آنچه مشخص است قرار نیست دختران در بخش نظامی حضور داشته باشند و برای عملیات نظامی آماده شوند.
وی با بیان اینکه به نظر باید از دختران در مسائل آموزشی و بهداشتی و همچنین رویکرد نرمافزاری استفاده شود، گفته است: جزییات این طرح به صورت کامل مطرح نشده، ولی آنچه مشخص است دختران در طول خدمت سربازی اسلحه به دست نخواهند گرفت.
سربازی دختران شبیه یک شوخی است
این موضوع با واکنش ستاد کل نیروهای مسلح نیز مواجه شد و سردار موسی کمالی در واکنش به طرح سربازی دختران در کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس با رد این موضوع گفت: در حال حاضر به هیچ وجه چنین طرحی وجود ندارد و مطرح کردن سربازی دختران چیزی شبیه یک شوخی است.
طرح خدمت سربازی دختران اصلا در مجلس مطرح نشده
اما با توجه به نظرات گوناگون در این زمینه، موضوع را با فاطمه ذوالقدر، نماینده مجلس مطرح کردیم. وی با بیان اینکه طرح خدمت سربازی برای دختران اصلا در مجلس شورای اسلامی مطرح نشده و فراکسیون زنان به هیچ وجه چنین طرحی را ارائه نداده است به «قانون» میگوید: پیشنهاد طرحی به نام «سرباز داوطلب بسیجی» توسط یکی از نمایندگان در کمیسیون حقوقی و قضایی مطرح شد که رای نیاورد و کاملا از دستور کار خارج شده است و بازتاب آن در رسانهها برداشتی نادرست بود که اصحاب رسانه در این خصوص اطلاعرسانی و آگاهی بخشی لازم را برای شفاف سازی انجام دادند.
ذوالقدر همچنین ادامه داد: با توجه به شرایط موجود در کشور، طرح ها باید در راستای زدودن و رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم و همچنین ارتقای سطح فرهنگ و استانداردهای زندگی برای مردم باشد و یقینا نمایندگان خانه ملت هوشیارانه از هزینه کرد وقت مجلس برای طرح هایی که اثربخشی لازم برای پیشرفت و توسعه کشور را ندارند دوری می کنند.
زنان سهمی بیشتر میخواهند
در خاتمه باید گفت زنان در جامعه امروز خواستار سهمی بیش از آنچه امروز برایشان در نظر گرفته شده است، هستند. رفتن به خدمت سربازی اگر همراه با برطرف شدن مشکلات جامعه زنان و به نوعی باعث برابری حقوق زنان و مردان باشد، موضوعی قابل طرح و قابل توجیه به نظر میرسد و ممکن است زنان با آن موافق باشند. رشادتهای زنان در دوران دفاع مقدس و صحنههای رزم زنان، تا پایان دفاع مقدس و تاثیر عمیق آن بر روحیه رزمندگان به همگان ثابت کرد که زنان جامعه ما بسیار توانمند هستند و میتوانند در بسیاری از پستهای مدیریتی حضوری فعال داشته باشند، هر چند این قابلیتها سالهاست که مغفول مانده است.
* مطالب مربوط به حقوق زنان را با #آرمان_شهر_زنان در بخش اتوپیا و فضای مجازی امید بانوان مطالعه و دنبال بفرمایید.
کدخبر: 1439