شنبه، 12 آبان 1403 - 11:51

در نشست «زنانگی و خانواده در عصر هوش مصنوعی» مطرح شد؛

هوش مصنوعی می‌تواند در عدالت جنسیتی و نژادی تناقض ایجاد کند

یک پژوهشگر اخلاق تکنولوژی در نشست زنانگی و خانواده در عصر هوش مصنوعی گفت: هوش مصنوعی در چند مورد نشان داده است که دچار مشکل می‌شود. مثلا در بحث عدالت جنسیتی یا نژادی، می‌تواند تناقض ایجاد کند.

علم و فناوری. امید بانوان؛ مهر نوشت؛ نشست «زنانگی و خانواده در عصر هوش مصنوعی» با حضور کارشناسان و پژوهشگران مربوطه در دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران برگزار شد.

«فائزه نوروزی» کارشناس ارشد فلسفه علم و پژوهشگر اخلاق تکنولوژی، «فاطمه امیرخانی» دانشجوی دکترای روانشناسی و پژوهشگر اخلاق هوش مصنوعی در این محفل علمی به ایراد سخنرانی پرداختند.

در این نشست، نوروزی با بیان اینکه هوش مصنوعی، حوزه‌های مختلفی را درگیر خود کرده است، گفت: هوش مصنوعی به حوزه‌های مختلفی ورود کرده است مانند حوزه حمل و نقل، حوزه روش پژوهش‌های کمی و کیفی و... که از این جهت مهم است تا ما ماهیت هوش مصنوعی، فواید و مضرات آن را بشناسیم.

وی افزود: هوش مصنوعی در چند مورد نشان داده است که دچار مشکل می‌شود. مثلا در بحث عدالت جنسیتی یا نژادی، می‌تواند تناقض ایجاد کند. به عنوان مثال، شرکت آمازون برای استخدام نیرو، روزمه افراد را برای تایید و بررسی به دست هوش مصنوعی می‌سپرد و در نهایت متوجه شد که این هوش، بین دو رزومه یکسان از یک زن و مرد، رزومه مرد را انتخاب می‌کند زیرا پیشینه شرکت آمازون را که اکثراً مرد بودند، بررسی کرده و تشخیص داده که باید مرد انتخاب شود؛ این موضوع باعث تقویت نابرابر می‌شود.

پژوهشگر اخلاق تکنولوژی درباره وجود کلیشه‌های جنسیتی در تکنولوژی تصریح کرد: این روزها مشاهده می‌کنیم که دستیارهای تکنولوژی مثلا در آیفون و در دیگر سیستم‌ها، با صدای زن ایجاد می‌شوند مانند سیری و الکسا. این موضوع باعث می‌شود که کلیشه حضور زن به عنوان دستیار در اذهان تقویت شود. جامعه تکنولوژی باید در پی حل این سوگیری‌ها باشند.

در همین راستا، امیرخانی خاطرنشان کرد: جنس علم تکنولوژی اساساً مردانه است چون از ابتدا مردها بودند که آن را توسعه دادند و بر اساس نیازهای خودشان است.

پژوهشگر اخلاق هوش مصنوعی ادامه داد: یکی از مشکلاتی که توسعه تکنولوژی و اتوماسیون کردن مشاغل می‌تواند ایجاد کند، ازبین رفتن مشاغل زنانه است. مثلا اینکه ۸۵ درصد منشی‌ها در اروپا، خانم هستند، اگر هوش مصنوعی گسترش پیدا کند، دستیار هوش مصنوعی همه کارها را انحام می‌دهد، یا مثلا تایپیست، موتورهای تبدیل صوت به متن افزایش پیدا کرده و دیگر این شغل درحال ازبین رفتن است.

وی بیان کرد: اما ایده دیگری وجود دارد که می‌گوید ما آینده زنانه‌ای خواهیم داشت، چرا که با بیکار شدن و آزاد شدن وقت زنان، آنها فرصت بیشتری برای فعالیت در کسب مهارت‌های دیگری دارند که در ساخت آینده کمک خواهد کرد و تخصصی است.

امیرخانی با اشاره به تأثیر هوش مصنوعی در خانه‌داری، گفت: تکنولوژی در تحول امر خانه‌داری تأثیر زیادی دارد. بخش عمده‌ای از کارهای خانم‌ها در منزل به ماشین سپرده می‌شود. یعنی زن خانه مجبور نیست فکر کند که غذا چه بپزد یا برای خوراکی بچه‌ها در مدرسه چه چیزی آماده کند، همه چیز برنامه‌ریزی شده و آماده شده توسط هوش مصنوعی و ماشین‌ها است.

کدخبر: 19583


السلام علیک یا علی ابن موسی الرضا
اللهم عجل لولیک الفرج
امید بانوان
System Advertise