علم و فناوری. امیدبانوان؛ «علی اسحاقی» در جمع خبرنگاران در پاسخ به سؤالی با موضوع تأمین مواد اولیه در مؤسسه رازی و تفاوت آن با صنعت داروسازی اظهار کرد: این دو صنعت، تفاوتهای مختلفی دارند از جمله این که در داروسازی مواد اولیه وارد و فرموله میشود؛ اما در واکسنسازی مواد فعال مانند آنتیژنها، ویروس و باکتریهای کشته شده، ضعیف شده یا فعال توسط خودمان تولید میشود و برای این امر لازم است که میکروارگانیسم یا موجود زنده را کشت دهیم و محیط کشت و تکثیر آن را فراهم کنیم و این تجربه و صنعت صدساله و بومی، یکی از نقاط قوت صنعت واکسنسازی رازی است.
رئیس مؤسسه رازی ادامه داد: فرمولاسیون مرحله بعدی است که انجام میشود و برای این کار گاهی نیازمند خرید مواد برای محیطهای کشت سلول هستیم که عمده آن شامل ویتامینها، قندها و... است که از کشورها و شرکتهای مختلف تأمین میشود.
وی خاطرنشان کرد: نکته اصلی اینجاست که هر ماده اولیهای که برای خط تولید وارد مؤسسه میشود، حتماً باید تستهای کنترل کیفی بر اساس استانداردهای روز دنیا (فارماکوپه امریکا) را در مؤسسه بگذراند و تنها درصورتیکه کیفیت و استانداردهای مدنظر را داشته باشد، در خط تولید مورداستفاده قرار میگیرد و یکی از علل کیفیت بالای محصولات رازی، استفاده از مواد اولیه مناسب است.
وی همچنین در مورد سهم مؤسسه از تولیدات داخلی و در واکنش به واردات بیرویه واکسن بهویژه در حوزه طیور گفت: مؤسسه رازی حدود 90 درصد واکسنهای دامی، حدود 70 درصد واکسنهای پزشکی و 30 درصد واکسنهای طیور کشور را تأمین میکند. بر همین اساس اعلام میکنم که برای تأمین کسر نیازهای کشور، ما مخالف وارد کردن محصولات باکیفیت نیستیم چرا که این موضوع، باعث ارتقای سلامت، ایجاد رقابت سازنده و افزایش کیفیت محصولات داخلی میشود؛ اما متأسفانه شاهد این هستیم که اغلب محصولات وارداتی، از شرکتها و کشورهایی تأمین میشود که کیفیت فرآوردههای وارد شده از آنها، مناسب نیست و طبعاً به دلیل کیفیت پایین، با قیمت پایینتری نیز واکسن را ارائه میکنند و این موضوع، علاوه بر تضعیف و متضرر ساختن صنعت تولید داخلی، دامداران عزیز را نیز با زیان مالی و اقتصادی مواجه میکند.
رئیس مؤسسه رازی تصریح کرد: متأسفانه گسترش واردات نیز مشکلات خاص خود را ایجاد کرده چنانچه برخی متخصصان حوزه بیولوژیک بر این باورند که بعضی بیماریهای طیور در کشور، به دلیل واردات واکسنها ایجاد شده است.
وی با بیان اینکه تاکنون رقابت واکسنهای مؤسسه رازی با تولیدات بهترین کشورهای اروپایی بود، افزود: گاهی تولید برخی واکسنها در مؤسسه، توجیه و صرفه اقتصادی ندارد و اگر رازی متعلق به بخش خصوصی بود، هیچگاه تولید نمیشد، اما به دلیل اینکه مؤسسه رازی یک مجموعه دولتی است و وظیفه تأمین سلامت کشور را بر عهده دارد، خود را موظف و متعهد به تولید محصولات ضروری برای حوزه سلامت جامعه میداند چنان که گاهی حتی هزینه تولید برخی داروها نیز تأمین نشده و متضرر هم میشویم؛ اما نگاه مؤسسه رازی، معطوف به منافع مالی نیست؛ بلکه هدف و وظیفه ما، خدمت به جامعه و حفظ و ارتقای سلامت کشور است.
دکتر اسحاقی با بیان ابعاد پیدا و پنهان برخی تولیدات مؤسسه رازی گفت: حوزه سلامت و پیشگیری، از عرصههای مهم جامعه است که هزینهکرد در آن بهمثابه سرمایهگذاری و جلوگیری از بروز خسارات بیشتر است و باید همواره موردتوجه مسئولان کشور قرار داشته باشد. بهعنوانمثال اگر واکسن فلج اطفال توسط مؤسسه رازی تولید نشود، ناهنجاری اجتماعی بزرگی در کشور ایجاد میشود و دولت باید اعتبارات زیادی را برای مناسبسازی محیط و معابر و... فراهم کند؛ ولی با هزینهای بسیار ناچیز، سلامت فرد تأمین و تضمین شده و دولت نیز ناچار به هزینههای مرتبط با این بیماری نخواهد بود.
وی در پایان گفت: باید به این موضوع اشاره کنیم به دلیل شرایط تجارت جهانی، زمانی که فرآوردهای در کشور وجود داشته باشد، متأسفانه واردات نیز با سهولت بیشتری انجام میشود و اگر آن فرآورده در کشوری تولید نشود، واردات آن بسیار سختتر است و از واکسن و فراورده مذکور بهعنوان یک ابزار برای چانهزنی و معامله استفاده میشود و واردات واکسنهای پزشکی با تفاوت قیمت بسیار فاحشی انجام خواهد شد درصورتیکه اگر تولیدات پزشکی رازی با قیمت مناسب و بسیار کمتر از محصولات وارداتی، قیمتگذاری و خریداری شود، تمامی مشکلات موجود در مؤسسه از جمله دریافت مجوزها و استانداردهای GMP قابلرفع خواهد بود.