کرج - امید بانوان؛ برنا نوشت ؛ جامعه ای که دچار نوسانات اقتصادی می شود ، بیشترین اثر این نوسان بر روند زندگی کارگران آن سرزمین نمود پیدا می کند. چندین ماه است کشور دچار مشکلات اقتصادی است که بیشتر سرمنشا آن تحریم های آمریکایی است. در این میان وضعیت معیشت کارگران زن آسیب بیشتری ر دیده است .
علی اصلانی -عضو هیئت مدیره کانون عالی شورای اسلامی- در مورد وضعیت حال حاضر اشتغال زنان کارگر به برنا گفت : در خصوص مبحث اشتغال زنان در اواسط دهه 70 آیین نامه ای تدوین و به مرحله اجرا رسید که توانست تا حدودی اشتغال زنان را بهبود بخشد که تا به امروز نیز ادامهدار است، اما متاسفانه در مواقعی شاهد کوتاهی در راستای پرداخت ها و مباحثی مانند امنیت شغلی زنان بوده ایم.
وی با بیان اینکه طی آخرین آماری که در خصوص اشتغال زنان کارگر در کارگاه ها و کارخانه و واحدهای تولیدی منتشر شده است میزان حضور زنان نسبت به مردان 1 به 4 است افزود : یعنی در ازای حضور یک زن، 4 مرد وجود دارد، در صورتیکه در برخی از مشاغل دقت و سرعت العمل زنان بیشتر است و راندمان کاری آنان نسبت به مردان بیشتر خواهد بود.
اصلانی در ادامه نیز گفت: البته با توجه به رکود و تورمی که در کشور حکم فرماست، مسئله اشتغال نیز تحت تاثیر قرار می گیرد که خود عاملی برای دامن زدن به اشتغال کمتر زنان و توجه بیشتر به مردان خواهد شد .
اصلانی در ادامه به مبحث بیکاری زنان تحصلیکرده و اشتغال زنانی که تحصیلات آکادمیک ندارند پرداخت و گفت: متاسفانه موج مدرک گرایی یکی از عوامل اصلی بیکاری عرصه اشتغال زنان است . بسیاری از زنان تحصیلکرده بنابر این موضوع که فقط به تب مدرک گرایی دامن زده اند پس از اتمام تحصیلات خود می خواهند وارد بازار کار شوند اما چون رشته مورد تحصیل آنان اشباع شده است نمی توانند در مکانی متناسب با تحصیلات خود مشغول به حرفه ای شوند و یا گاها حتی در زمانی که کاری به آنان پیشنهاد می شود به این دلیل که آن حرفه را مغایر با تحصیلات خود می دانند حاضر به قبول آن شغل نیستند و بیکار می مانند. در این زمان است که کارفرما ترجیح می دهد نیروی کار زن که تحصیلات دانشگاهی ندارد را استخدام کند، چون میزان توقعات در بین بانوانی که تحصیلات دانشگاهی ندارند سطح پایین تری دارد و بر سر مواردی همچون شانیت شغل و پرداخت حقوق و دستمزد به راحتی کنار می آیند، در نتیجه میزان بیکاری و عدم اشتغال در بین زنانی که مدرک دانشگاهی دارند و تحصیلات خود را به اتمام رسانده اند افزایش پیدا خواهد کرد.
عضو هیئت مدیره کانون عالی شورای اسلامی کار در خصوص تشدید مشکلات مبحث اشتغال بانوان در طی یکسال گذشته نیز گفت: در این رابطه یکی از مسائلی که دغدغه اجتماع و حتی دولتمردان شده است، مبحث رکود و تورم است، باید دانست رکود و تورم زمانی در هر جامعه ای بروز پیدا می کند به همراه خود مشکلاتی را نیز به همراه دارد، برای مثال زمانی که کارخانه ها و کارگاه ها دچار رکود می شوند و تورم نقش اصلی را در در این مبحث بازی می کند، دیگر نمی توانند تناسبی را در خصوص عرضه و تقاضا فراهم سازند، چون به بازار محصول را عرضه می کنند اما چون قدرت خرید در سطح پایینی قرار دارد و صادراتی نیز صورت نمی گیرد، آن زمان است که واحد تولیدی به مشکل برخواهد خورد و نمی تواند حق و حقوق و مطالبات کارگران را به صورت صحیح و درست پرداخت کند، در نتیجه دست به تعدیل نیروها می زند.
اصلانی در ادامه نیز به مبحث بحران سلامت در بین جامعه زنان کارگر پرداخت و گفت: یکی از اصلی ترین مباحث در خصوص اشتغال زنان بحران سلامت و بیماری های ناشی از کار است که در سال 1369 به این موضوع در قانون کار پرداخته شده است تا بازنشستگی زنان نسبت به مردان زودتر صورت گیرد و از آسیب دیدن هرچه بیشتر زنان جلوگیری شود، اما باید بدانیم که محیط های کار در کارگاه ها و کارخانه همواره مشکلاتی را برای بانوان به وجود آورده است و بیماری هایی را نیز به همراه خود داشته است که متاسفانه گاها سلامت زنان کارگر را در خطر انداخته است، برای مثال عدم موازین بهداشتی مانند تغدیه، استراحت کافی ، فعالیت مستمر و مواردی از این قبیل باعث بروز بیماری هایی از لحاظ جسمانی و روانی می شود که تبعات فراوانی را در پی خواهد داشت .در کارگاه های رنگرزی و یا لاستیک سازی که میزان خطر کار در آن ها در سطح بالایی قرار دارد ن بروز بیماری های تنفسی همچون سرطان ریه آمار بالایی دارد که متاسفانه افزایش آماری نیز داشته ایم که تبعات جبران ناپذیری را به همراه می آورد.
انتهای پیام/