تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
سرویس : گزارش
خبرنگار :
کدخبر : 2607
تاریخ : سه‌شنبه، 03 دی 1398 - 13:19
تجاوز خانگی چیست؟ اصولا صحبت از تجاوز نوعی تابو به حساب می‌آید، حال «تجاوز خانگی» از آن دست تجاوزهایی است که صحبت در مورد آن در میان موارد تجاوز نیز نوعی تابو به حساب می‌آید!

کرج - امید بانوان؛ سلامت نیوز نوشت؛ شاید شما هر از گاهی اخباری دردناکی از تجاوزهای صورت گرفته در وبسایت‌ها و روزنامه‌ها می‌خوانید. همین چند روز پیش بود که روزنامه شهروند خبر از تجاوز به زنی در بهشت زهرا در ازای یک ساندویچ داد. اما امروز در مورد یکی از شدیدترین و متاسفانه بی رحمانه‌ترین نوع تجاوز می‌خواهیم صحبت کنیم که به «تجاوز خانگی» معروف است.

اصولا صحبت از تجاوز نوعی تابو به حساب می‌آید، حال تجاوز خانگی از آن دست تجاوزهایی است که صحبت در مورد آن در میان موارد تجاوز نیز نوعی تابو به حساب می‌آید.

 در یک تعریف کلی تجاوز خانگی را می توان تجاوز افراد نزدیک مانند پدر، عمو، دایی، دوستان نزدیک و کلا کسانی که به خانه افراد راحت رفت و آمد می کنند به فرد چه دختر و چه پسر در دوران کودکی و نوجوانی تعریف کرد.

معمولا در این نوع از تجاوز افراد و خانواده‌ها از ترس بی‌آبرویی دست به کار خاصی نمی‌زنند و سکوت می‌کنند.

برای مثال چند ماه پیش یک خانم 40 ساله اهل لوئیزیانا آمریکا با حضور در دادگاه ناپدری خود را به تجاوز متهم کرد. در طول دادگاه و پس از بررسی‌های متعدد مشخص شد که ناپدری او که در آن زمان در زندان بود پدر 4 فرزند این خانم است. در این پرونده به دلیل آنکه ناپدری در زندان بود فرد با کنار گذاشتن ترس خود اقدام به شکایت کرده بود.

شاید شما هم فیلم سینمایی «من مادر هستم» به کارگردانی فریدون جیرانی را دیده‌اید. این فیلم مصداق درستی از تجاوز خانگی به حساب می‌آید. در این فیلم آوا «باران کوثری» از سوی سعید «حبیب رضایی» دوست پدر آوا مورد تجاوز قرار می‌گیرد. سعید دوست پدر آواست و آوا به او اطمینان دارد و به راحتی به خانه او می‌رود. سعید در نهایت از اعتماد آوا سوءاستفاده  و به او تجاوز می‌کند. این داستان تمام ویژگی‌های یک نمونه تجاوز خانگی را دارد. خانواده‌هایی از هم پاشیده، روابط خارج از عرف، اعتماد نادرست به اطرافیان و دیگر مواردی که بیشتر آنها را می‌توان در موارد تجاوز خانگی مشاهده کرد.

موارد متعددی درباره تجاوز خانگی در کشورمان مشاهده می‌شود. البته بر طبق بررسی‌ها آمار تجاوز در کشورهای مسلمان‌نشین در مقابل کشورهای غربی و شرق آسیا حدود 80% کمتر است. ممکن است در اینجا بگویید که شاید بسیاری از موارد تجاوز در کشورهای مسلمان ثبت نمی‌شوند اما باید بدانید به گفته نهاد زنان سازمان ملل، زنان در هر نقطه از دنیا برای بیان خشونت و تجاوزهای صورت گرفته با مشکل روبرو هستند. با این حال بد نیست به آخرین مورد تجاوز خانگی که شنیده‌ام توجه کنید.

در آذر ماه امسال مادری با مراجعه به آگاهی تهران از همسر خود و ناپدری دخترش شکایت می‌کند. این زن با بیان این که دخترش به نام مهسا بارها از سوی ناپدری‌اش مورد تجاوز قرار گرفته و او لحظاتی پیش از آن مطلع شده است از همسرش شکایت کرد. در بررسی‌های پزشکی قانونی مشخص شد مهسا علاوه بر آنکه مورد تجاوز قرار گرفته متاسفانه باردار نیز شده است.

اما در مقابله با تجاوز خانگی چه باید کرد؟ مقابله با تجاوز خانگی در دو مقطع زمانی پیش و پس از واقعه تعریف می‌شود. بی‌شک موارد پیش از وقوع پیشگیرانه و پس از وقوع برای مقابله با آثار منفی آن است. در دو مقاله ذیل می‌توانید هر دو مقطع را به اختصار مطالعه کنید.

پس از وقوع تجاوز خانگی چه باید کرد؟

اگر شما و یا یکی از اعضای خانواده‌تان جزء کسانی هستید از تجاوز خانگی آسیب دیده‌اید. نخستین و درست‌ترین کار ممکن را انجام دهید یعنی به روانشناس و مراجع قضائی مراجعه کنید. باور کنید هیچ مطلبی چه این مطلب و چه سایر موارد نمی‌تواند آنگونه که نیاز است به شما کمک کند.

وقوع یک تجاوز خانگی آثار سوء فراوانی دارد. از آثار عمیق روانی که گاه تا پایان عمر فرد را رها نمی‌کند تا فروپاشی خانواده‌ها اما برای این که این آثار کم شود چه باید کرد؟

چگونه می توان روح فردی را که مورد تجاوز قرار گرفته است التیام بخشید؟ آیا می توان به زندگی عادی برگشت؟ در ادامه برخی موارد را بر می شمارم.

نترسید و بیان کنید

اگر شما شاهد یک تجاوز خانگی و یا قربانی آن هستید از بیان کردن آن نترسید. آن را برای نزدیکانتان و برای مشاورانتان بیان کنید. به بهانه آبرو هیچوقت سکوت نکنید باور کنید که این بدترین انتخاب برای این اتفاقات است. همچنین اگر قربانی پیش شما آمده است صحبت‌های او را گوش کنید اما فراموش نکنید بهترین راهنما، روانشناس است؛ پس راه حل‌های عجیب ندهید. هیچوقت قربانی را با تجاوزگر اشتباه نگیرید و با گفتن جملاتی از این دست که تقصیر خودت هم بوده سعی نکنید شرایط را بهتر کنید. این جملات بیشتر از آنکه باعث رفع مشکل شوند باعث درونی شدن آثار سو در قربانی می‌شوند.

دور شوید

اگر فرزند شما از سوی کسی مورد تجاوز قرار گرفته است و یا احساس می‌کنید که چنین اتفاقی افتاده قربانی را از متجاوز جدا کنید. در داستان آن زن در لوئزیانا وی هنگامی که ناپدری‌اش در زندان بود جرات کرد و او را متهم به تجاوز کرد. پس این را در نظر بگیرید که با دور کردن قربانی از متجاوز و بردن او به خانه دوستان و آشنایان، در او احساس امنیت به وجود آورده‌اید. احساس امنیتی که بیان واقعه را برای او آسان می‌کند.

به مشاور مراجعه کنید

اجازه ندهید صحبت‌های دیگران مانع از مراجعه شما به مشاور و روانشناس بشود. در نظر بگیرید که مشکلات روانی سرماخوردگی نیستند که به خودی خود خوب شوند بلکه در صورت عدم درمان می‌توانند مشکلات عمیقی در آینده شما ایجاد کنند. کار، تحصیل، ازدواج، رابطه جنسی با همسر و حتی بچه‌دار شدن شما می‌تواند تحت تاثیر تجاوزی که در گذشته به شما شده است آسیب ببیند.

شکایت قضایی را فراموش نکنید

اجازه ندهید حرف مردم شما را ناراحت کند. می‌دانم حرف سختی است اما باور کنید که جوابی که شما از پیگیری قضایی می‌گیرید، هرگز از راه‌های دیگر نخواهید گرفت. بدانید که فرد متجاوز بیشتر از شما از دادگاه می‌ترسد. پس اجازه ندهید که حتی نزدیکترین متجاوزان مانند پدر، پدرخوانده، برادر و ... با حربه بی‌آبرویی شما را از شکایت بازدارند.

انتقام جواب کار نیست

باور کنید که انتقام جواب کار نیست اگر کسی از اطرافیانتان نزدیکان شما را مورد تجاوز قرار داده است؛ راه مقابله با آن انتقام نیست. در یک مورد عجیب خاطرم هست که در میانه دهه هفتاد فردی که پسرش از سوی همسایه مورد تجاوز قرار گرفته بود اقدام به تجاوز به پسر فرد متجاوز کرد. به همین داستان کوتاه نگاه کنید تا بدانید که انتقام جواب تجاوز نیست. آسیب روحی به یک نوجوان با آسیب روحی به نوجوانی دیگر پاسخ داده شده بود! آیا این مسئله مشکل نوجوان اول را حل کرد؟ نه واقعیت این است که این دست از انتقام‌ها فقط در جهت کاستن از حس خشمی است که فرد را در بر می‌گیرد و هیچ سودی ندارد. چه بسی که فرد انتقام گیرنده خود نیز پس از مدتی دچار عذاب وجدان بشود.