کرج - امید بانوان: مهر نوشت؛ دی ماه سال قبل بود که دکتر حسین رستگار مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو، در یک نشست خبری نسبت به سرطانزا بودن لواشکهای فلهای که در تفرجگاههای پایتخت به فروش میرسد، هشدار داده و گفته بود؛ از ۲۱ نمونه آلوچه و لواشکهای فلهای که توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی جمع آوری شدهاند، همه آزمایشها در خصوص سلامت این محصولات رد شد.
وی با عنوان این مطلب که بررسیهای ما نشان داد تمامی ۲۱ نمونه مورد بررسی از این محصولات از رنگهای غیرمجاز استفاده کردهاند، از وجود رنگ صنعتی «تارتارازین» در برخی از نمونههای مورد آزمایش خبر داده و گفته بود که این رنگ صنعتی سرطانزا بوده و به هیچ عنوان قابل استفاده در محصولات غذایی نیست.
مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو همچنین از آلودگی میکروبی در ۵۰ درصد از ۲۱ نمونه آزمایش آلوچه و لواشک خبر داده و گفته بود این قبیل تنقلات فلهای از سلامت لازم برخوردار نیستند. خیلیها با تصور اینکه ترشیجاتی مثل لواشک، بدون کالری و سالم هستند، با خیال راحت انواع و اقسام این قبیل محصولات را خریداری و مصرف میکنند، خصوصا اگر عنوان خانگی را هم با خود یدک بکشد؛ غافل از اینکه گاهی ضرر این قبیل مواد خوراکی بیشتر از آن است که بشود باور کرد.
استفاده از اسید سیتریک مصنوعی در تولید لواشک و محصولات ترش مشابه، هشداری است که کارشناسان وزارت بهداشت در مورد مصرف محصولات فلهای و بدون مجوز میدهند. البته تمامش این نیست؛ جوهر لیمو و رنگهای غیرمجاز هم یک پای ثابت این محصولات عنوان شدهاند.
شادی صابر کارشناس تغذیه در اینباره میگوید: برخی افراد با تصور اینکه محصولات ترش مثل لواشک ضرری ندارند چربیسوز و باعث لاغری هستند، به طور مداوم از این محصولات استفاده میکنند. اما این افراد باید بدانند که ترشی اسیدهای افزودنی همچون اسید سیتریک به این محصولات، هیچ گاه خاصیت لاغرکنندگی ندارد و حتی به دلیل اینکه موجب ترشح اسید معده میشود، غذا را سریع هضم و جذب میکند و باعث تشدید گرسنگی و افزایش اشتها میشود، در نتیجه فرد غذای بیشتری مصرف میکند که باعث اضافه وزن او میشود.
از طرفی شکر و نمکی که جهت ملسشدن و افزایش ماندگاری به این محصولات اضافه میشود، برای مبتلایان به دیابت و فشار خون مضر است. اگر گمان میکنید لواشکهایی که عمدتاً به اسم لواشک خانگی تهیه میکنید، به همان شیوه قدیمی تولید میشود، سخت در اشتباه هستید.
یکی از توزیع کنندگان مواد غذایی میگوید: لواشکها عمدتا در تناژ بالا و به صورت تنی فروخته میشود. اغلبشان هم در کارگاههای اطراف شهرها تولید میشود. من یکی از این کارگاهها را دیدهام. هرچه به دستشان میآید داخل ملاط میریزند. بیشترش میوههای گندیده و کرم زده و ضایعات ترهباره است که با رنگ و جوهرلیمو و نمک، شکل و قیافهاش را درست میکنند و گرنه از بوی گند نمیشود نزدیکش شد. بعدش هم بستهبندی میکنند و دست توزیع کننده میدهند.