البرز- امید بانوان؛ تیلدا حسینی- این مراسم با حضور «حسین فاضلی هریکندی» رئیس کل دادگستری استان البرز، «حسن بابایی» رئیس سازمان ثبت و اسناد و املاک کشور، «اصغر جهانگیر» معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه، «مسعود منصور» معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور انجام شد.
رئیس کل دادگستری البرز در ابتدای این آئین ضمن عرض خیر مقدم، به بیان گزارش جامعی از اقدامات صورت گرفته در حوزه صیانت از حقوق عامه بویژه زمین، پرداخت و گفت: قرارگاه صیانت از بیتالمال و مقابله با تغییر کاربری با فعالیت در 5 حوزه کار خود را آغاز کرد که 4 مورد از شرح وظایف آن به طور مستقیم به حفظ زمین اختصاص داشت.
«حسین فاضلی هریکندی» در ادامه ضمن هشدار به وضعیت زمینخواری در البرز گفت: شرایط استان از حیث تغییر کاربری اراضی به گونهای بود که اگر اقدامات موثری به صورت متمرکز روی این موضوع انجام نمیشد، قطعا شاهد این بودیم که استان البرز به شهرستانی فاقد زمین زراعی و ملی بدل شود.
وی ضمن اشاره به راهاندازی سامانه «کشتیار» در مقابله با تغییر کاربری اراضی گفت: به مدد تکنولوژی روز و استفاده از فناوری دانشبنیان توانستیم تغییر محسوس و اثرگذاری در کاهش آمار زمینخواری و تغییر کاربری اراضی ملی و زارعی البرز ایجاد کنیم.
او ضمن مقایسه آمار قبل و بعد از تشکیل قرارگاه صیانت از بینالمال گفت: طی 5 سال – از سال 94 تا 98-کل آزادسازی اراضی در حوزه تغییر کاربری ۳ هزار و ۱۹۷ هکتار بوده در حالیکه از ابتدای سال99، 21 در صد از مجموع این 5 سال، یعنی از تغییر کاربری 3 هزار و 873 هکتار اراضی جلوگیری شده است که در سال 1400 این میزان به ۹ هزار و ۴۳۵ هکتار رسیده است.
رئیس کل دادگستری البرز در بخش دیگری از سخنانش به آزادسازی بستر رودخانهها بویژه رودخانه آتشگاه اشاره کرد و گفت:در سال ۱۳۹۹، ۱۳ هکتار و در سال 1400، 16 هکتار از بستر رودخانه آزادسازی شده که افزایش 22 درصدی را در این زمنیه نشان میدهد.
وی با اشاره به آزادسازی بستر رودحانه کرج نیز گفت: سال گذشته تقریبا 8 هکتار از بستر رودخانه کرج در جاده چالوس آزادسازی شد که ادامه این مهم در چندین فاز اجرا خواهد شد.
وضعیت چاههای غیر مجاز، ارائه آماری از وضعت آزادسازی اراضی ملی، وضعیت اجرای طرح کاداستر اراضی ملی از دیگری محورهای سخنان رئیس کل دادگستری استان البرز بود.
در ادامه این مراسم «مسعود منصور» معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان جنگلها و مراتع و آبخیزداری کشور ضمن ایراد سخنانی، از خسارات قابل رویت و غیرقابل دید ولی بسیار تاثیرگذارِ پدیدههایی نظیر ریزگردها، امنیت غذایی، کاهش آب و خشکسالی در قرن جدید سخن گفت که برای جهان چالشهای عظیمی را بوجود آورده است.
وی افزود: خشکسالی سبب بروز مشکلات فراوانی از جمله تهدید امنیت غدایی و امنیت زیستی شده است که ضرورت حفظ منابع پایه را دوچندان کرده است.
منصور با ارائه تصویری از وضعیت خشکسالی ایران گفت: اگر به دنبال امنیت غدایی و زیستی کشور هستیم، باید آب، خاک، پوشش زمین حفظ شود. ما کشوری هستیم که به شدت در معرض خطر فرسایش قرار داریم، به گونهای که سالانه به طور متوسط16 تن در هکتار خاک در ایران دچار فرسایش میشود. البته این به طور متوسط است، جاهایی در کشور داریم که سالانه100 تن خاک در هکتار دچار فرسایش میشود و متاسفانه این رسوباتِ ناشی از فرسایش که در دریاچه سدها وارد می شود، سالانه حدود ۲۵۰ میلیون متر مکعب است یعنی چیزی به اندازه حجم سد امیرکبیر!
وی افزود: در این شرایطِ به اصطلاح حدی ما از این به بعد شاهد سیلابها، رگبارها و خشکسالی هستیم. بر اساس آمار، از دهه ۳۰ تاکنون حدود هفت هزار و ۷۰۰ سیلاب در کشور رخ داده است و این در حالیست که خسارات هر سیلاب حدود 100 میلیارد تومان برآورد شده است. مضافا اینکه در این سیلابها همان آب شیرین هم در حال از دست رفتن است.
منصور در بخش دیگری از سخنان خود ضمن اشاره به عرصههای بیابانی کشور گفت: ایران ۳۰ میلیون هکتار عرصه بیابانی دارد که 7 میلیون هکتار آن در حوزه کانون ریزگرد قراردارد و سالانه حدود 3 هزار میلیارد تومان خسارت مسقیم به کشور وارد میکند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با ابراز تاسف از وجود تعداد چاههای غیر مجاز در کشور بیشتر از چاههای مجاز گفت: نتیجه وجود این چاههای غیر مجاز این است که در بیش از ۹۰ درصد از عرصه کشور شاهد فرونشست سالانه 10 تا 31 سانتی متری زمین هستیم.
وی با اشاره به ترویج فرهنگ حفظ آب، خاک و محیط زیست گفت: بیش از 40 درصد چرخه تولید آب را جنگلهای زاگرس تامین میکنند همانطور که جنگلهای هیرکانی میلیادرها مکعب آب را به سفرههای زیزمینی تزریق میکنند. با اجرای عملیات آبخیزداری بیش از 10 هزار قنات خشک شده احیاء و مناطق آن به بهشتی برای سکونت تبدیل شده و حتی مهاجرت معکوس رخ داده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پایان ضمن اشاره به اجرای طرح کاداستر در کشور گفت: در ۲ سال گذشته ۹۴ میلیون هکتار از اراضی ملی کاداستر شدند و امروز از ۱۳۷ میلیون هکتار اراضی ملی، ۱۳۲ میلیون هکتار طرح کاداستر انجام شده و مابقی تا پایان شهریور ماه اجرایی میشود.
معاون قوه قضائیه نیز در این مراسم با محوریت پیشگیری از وقوع جرایمی نظیر تضییع حقوق بیتالمال و زمینخواری با هوشمندسازی دستگاهی اجرایی سخنانی را مطرح کرد.
«اصغر جهانگیر» ضمن بیان تاریخچه کوتاهی از تعیین نقشههای اراضی ملی از زمان اصلاحات ارضی تا کنون، گفت: با راهاندازی سامانههای هوشمند در سطح کشور میتوانیم به مرور زمان شاهد کاهش پروندههای ورودی به قوه قضائیه بهویژه در این زمینه باشیم.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه در ادامه ضمن اشاره به مبحث مهم رد تداخلات بر اساس قانون ماده ۵۴ که زمینه اجرای طرح کاداستر را فراهم نمود، گفت: بر اساس آخرین آمار تعداد پلاکهای شناسایی شده دارای تداخل در کشور ۵۳ هزار و ۵۱۸ پلاک است که از این تعداد سه هزار و ۲۰۱ پلاک به مساحت ۶ و نیم میلیون هکتار در کمیسیون رفع تداخلات استانها در دستور کار قرار گرفته اما تا آخر فروردین ماه امسال فقط ۹۰۰ هزار هکتار از این تعداد رفع تداخل شده است.
جهانگیر تصریح کرد: اما ابهامی که باید به آن پاسخ شفافی داده شود این است که اگر تداخلات تعیین تکلیف نشده باشد، بسیاری از اسناد زیر سوال میرود. لذا، تقاضای ما از سازمان ثبت اسناد و املاک این است که با پیگیری لازم زمینهای فراهم شود تا از جزئیات قراردادهای بعدی آگاه باشیم تا بتوانیم با رفع تداخلات شفافسازی در این زمینه انجام دهیم.
پدیده مواجهه با روستاهای خالی از سکنه که علاوه بر مشکلات اقتصادی سببب ایجاد مسائل امنیتی میشود، مهندسی بهینه و دقیق رودخانههای کشور، تعیین تکلیف اراضی متصرفی، از دیگر موضوعاتی بود که معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه به آنها اشاره کرد.