دخترانه، همسرانه، مادرانه- امیدبانوان؛ تسنیم نوشت: غزاله اسلامیان به مناسبت هفته جهانی تغذیه با شیر مادر اظهار کرد: دو سال اول زندگی برای ارتقاء، رشد و تکامل مطلوب و تأمین سلامت، دورهای کلیدی و حیاتی است؛ تأخیر رشد در این دوره، ابتلا به بیماریها و کمبود ریزمغذیها میتوانند اثراتی پایدار و غیرقابل جبران در سالهای آینده برجا گذارند.
وی افزود: سوءتغذیه در این دوران منجر به ابتلا به بیماریها و افزایش احتمال مرگومیر و تأخیر در تکامل ذهنی و حرکتی میشود و در درازمدت نیز با نقص عملکرد ذهنی و توانایی جسمی، اختلال در سلامت و بازده باروری دوره نوجوانی و بزرگسالی همراه است.
اسلامیان با بیان اینکه روشهای نامناسب تغذیه دوران شیرخوارگی از علل اصلی سوءتغذیه در طول سال اول زندگی است که زمینهساز مرگ کودکان زیر پنج سال و همچنین ابتلای کودکان به بیماریهای عفونی و تشدید آنها است، تذکر شد: توجه به تغذیه مناسب شیرخواران و کودکان باید قبل از بارداریِ مادر با تغذیه صحیح و آموزش مادر شروع شود و با مراقبتهای ضروری برای بارداری سالم، زایمان ایمن و حمایتهای پس از زایمان برای شروع به موقع و تداوم تغذیه با شیر مادر ادامه یابد.
تغذیه انحصاری با شیر مادر بهترین روش تغذیه شیرخواران
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره فواید شیر مادر تصریح کرد: شیرمادر حاوی مواد مغذی ضروری برای شیرخوار و آنتیبادیهای لازم برای مقابله با عفونتهاست؛ شواهد علمی تایید میکنند که تغذیه با شیرمادر و به ویژه تغذیه انحصاری با شیرمادر در 6 ماه اول بهترین روش تغذیه شیرخواران است.
وی ادامه داد: شروع اولیه و بهموقع تغذیه با شیر مادر در ساعت اول عمر و تداوم تغذیه انحصاری با شیر مادر در 6 ماه اول زندگی، میتواند زندگی شیرخواران را حفظ کند.
تقویت سیستم ایمنی نوزاد با شیر مادر
وی با تأکید بر این که شیر مادر ترکیب غذایی ایمنیبخش و حاوی آنتی بادیهای موردنیاز برای مقابله با عوامل بیماری زاست؛ خاطرنشان کرد: ایمنوگلوبینهای موجود در شیر مادر بسیار منحصر به فرد و تقویت کننده سیستم ایمنی هستند.
افزایش باکتریهای مفید دستگاه گوارش با شیر مادر
اسلامیان با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر، باکتریهای مفید دستگاه گوارش را افزایش میدهد، تأکید کرد: این باکتریها، نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی دارند. باکتریهای مفید به هضم و جذب مواد غذایی کمک و از طرفی سیستم ایمنی رودهای را تقویت میکند.
کاهش مرگ و میر نوزادان با شیردهی در ساعات اول زندگی
این متخصص تغذیه با اشاره به اینکه مادران شیرده باید با کودک خود تماس بدنی برقرار کنند؛ تصریح کرد: تماس نزدیک با نوزاد به شروع زودهنگام شیردهی کمک میکند که به نوبه خود میزان مرگ و میر نوزادان را کاهش میدهد. توصیه میشود شیردهی در ساعات ابتدایی پس از زایمان فراموش نشود چرا که شیر آغوز (کلستروم) سرشار از ترکیبات تقویت کننده سیستم ایمنی است.
شیر مادر از کدام بیماریها پیشگیری میکند؟
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره سایر فواید تغذیه شیرخوار با شیر مادر گفت: تغذیه با شیر مادر در پیشگیری از بیماریهای گوارشی و تنفسی، مننژیت، آسم و آلرژی، بدخیمیها، دیابت، ام اس، سوء تغذیه و چاقی مؤثر است؛ احتمال چاقی کودکانی که به مدت 6 ماه به طور انحصاری با شیرمادر تغذیه شدهاند کمتر است. این اثرات در نوجوانی و بزرگسالی نیز باقی میماند.